Blog

Home-Office Çalışırken Kullanabileceğiniz Uygulamalar

home-office-uygulamasi
blank
Yazar Ersin

Home-office çalışmada, ofiste IT ekibinin sunduğu siber güvenliğe sahip olamayabilir ve siber saldırıların kolayca hedefi olabilirsiniz. Home-office çalışırken, kişisel verilerinizin gizliliğini ve güvenliğini için çeşitli uygulamalardan yararlanabilirsiniz. 

smartphone

1. VPN (Sanal Özel Ağ)

Bu konuda siber güvenlik şirketlerinden ExpressVPN, home-office veya uzaktan çalışırken Wi-Fi ağ trafiğinizi şifreleyebileceğinizi ve üçüncü partilerin görmesini engelleyebileceğinizi belirtiyor.

IP Adresinizi Değiştirme ve Gizleme

VPN programları ile IP adresinizi gizleyebilirsiniz. IP adresi, internet servis sağlayıcısı tarafından internete bağlanan her elektronik cihaza verilen bir nevi dijital kimliktir. Bilgisayar gibi elektronik cihazlarınız, bu IP adresi ile veri alışverişi yapar. 

Giriş yaptığınız her web site, IP adresi bilginize sahip olur. IP adresiniz, gerçek fiziki konumunuzu gösterir. VPN programları, gerçek IP adresinizi gizler ve VPN sunucusunun IP adresini IP adresiniz gibi gösterir. Yani, VPN sunucusunun konumu gerçek konumunuz gibi gözükür. 

vpn

Şifresiz Wi-Fi Ağlarda Güvenlik

VPN programları aynı zamanda şifresiz ve ortak Wi-Fi ağlarda, veri akışınızın başkaları tarafından görülmesini engeller. İyi bir VPN, güçlü şifreleme algoritmaları ile verilerinizi şifreler. 

Kafe, havaalanı, otel, alışveriş merkezi gibi yerlerde kullanılan Wi-Fi ağlarındaki aktiviteler, internet servis sağlayıcısı hariç ağ operatörleri ve diğer üçüncü partiler tarafından görülebilir. Bunu engellemek için VPN kullanabilirsiniz. VPN ile ortadaki adam (Mitm) saldırılarından korunabilirsiniz. 

2. HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere, bir tarayıcı eklentisidir. Firefox, Google Chrome, Opera ve Edge tarayıcılarında kullanabileceğiniz bu tarayıcı eklentisi ile web siteler ile olan iletişiminizi şifrelersiniz. HTTPS Everywhere eklentisi Tor ve Brave tarayıcılarında varsayılan olarak mevcuttur.

Her web site ile olan bağlantınız güvenli değildir. HTTP kullanan yani SSL/TLS şifrelemesine sahip olmayan web siteler ile olan iletişiminiz şifreli değildir. 

3. uBlock Origin

uBlock Origin, bir tarayıcı eklentisidir. Reklamları, takip çerezlerini ve zararlı yazılımları engeller. Açık kaynak koduna sahiptir. Google Chrome, Edge, Opera, Firefox ve Safari tarayıcılarında kullanabilirsiniz. 

4. Privacy Badger

Privacy Badger, bir tarayıcı eklentisidir. Google chrome, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarında kullanabilirsiniz. Privacy Badger, çevrimiçi aktivitelerinizi gizlice takip eden üçüncü parti çerezlerini ve reklamcıları engeller. 

5. Antivirüs ve Güvenlik Yazılımları

Antivirüs ve güvenlik yazılımları, zararlı yazılım içeren kodları tespit eder, karantina altına alır ve silerek cihazınıza yerleşmesini engeller. Günümüzdeki birçok antivirüs yazılımı, otomatik olarak güncelleme alır. Bunun sebebi, virüs, fidye yazılımı ve casus yazılımı gibi en son ortaya çıkan siber tehditlere karşı koruma sağlamaktır.

Lisanslı bir antivirüs programı kullanarak cihazlarınızı zararlı yazılımlardan koruyabilirsiniz. Ücretsiz, crackli veya üçüncü bilinmeyen kaynaklardan indirilen antivirüs programlarını kullanmayın. Antivirüs programı kullandığınızı sanarken bir casus yazılımı kullanıyor olabilirsiniz. Ücretsiz olan programlar verilerinizi kaydediyor ve üçüncü partiler ile paylaşıyor olabilir. 

6. Parola Yöneticisi 

LastPass, bir parola yöneticisidir. Hesap parolalarınızı kaydederek sizi parolalarınızı hatırlama zahmetinden kurtarır. LastPass ücretsiz tarayıcı eklentisi sunar. LastPass ile siber saldırganlar tarafından kolayca hacklenmeyecek güçlü parolalar oluşturabilirsiniz. 

1Password da bir parola yöneticisidir. Maalesef ücretsiz versiyonu yoktur. 1Password parola yöneticisi, hesaplarınızı güvende tutabilmeniz için parola sızıntılarını ve diğer güvenlik tehditlerini takip eder. 

7. Authenticator (Doğrulama) Uygulamaları

Authenticator (doğrulama) uygulaması, parolanız haricinde online bir hesaba girerken sizin için anlık kod oluşturur. Doğrulama uygulaması, siz bir web site veya uygulamaya giriş yaparken girenin siz olduğundan emin olmak için tek seferlik kullanılabilecek zaman aşımlı kod üretir. 

Google, Microsoft veya Okta gibi authenticator uygulamaları kullanabilirsiniz. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), sayesinde online hesaplarınızın güvenliğini arttırabilirsiniz. 

Home-office çalışırken, şirketinizin siber güvenlik prosedürlerini öncelikle uyguladığınızdan emin olun. Herhangi bir şüpheli durumda şirketinizin IT ekibi ile vakit kaybetmeden iletişime geçin. Cihazlarınızın güncel olduğundan emin olun. 

Üçüncü partilerden program indirmeyin. Verilerinizi hem çevrimiçi hem çevrimdışı ortamlarda yedekleyin. Phishing (oltalama) e-postalarına karşı tetikte olun. E-posta üzerinden veya sosyal medya üzerinden kişisel veya ticari şirket bilgilerini paylaşmayın. Diğer aile üyelerinin veya başka kişilerin cihazlarınızı kullanmasına izin vermeyin. Home-office çalışırken profesyonel ve kişisel işlerinizi aynı cihaz üzerinden gerçekleştirmekten kaçının. Mümkün değilse, bilgisayarınızda iş ve kişisel çalışmalarınız için ayrı oturumlar ve hesaplar oluşturun. Chrome gibi tarayıcılarda birden fazla hesabı aynı anda kullanabilirsiniz. 

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırak